Nieuws archief 2016

11-01-2016

Nieuwsbrief januari 2016

 

Wegens succes verlengd! Basis cursus Kunstgeschiedenis

 

Hoe zie ik het verschil zien tussen een Griekse en een Romeinse tempel? Hoe herken ik de contraposto-houding? Welke symboliek gebruikten de vroege christenen? Waar lag het centrum van de Byzantijnse cultuur? Wat zijn iconen? Hoe onderscheid ik in één oogopslag een romaanse kathedraal van een gotische? Wat zijn de kenmerken van de renaissance? Of van de barok? Wie zijn de grote kunstenaars uit die tijd? Wat is een trompe l’oeil, een grisaille, of encaustiek…….?

Lees verder >>

 

Naai- en breicafé van start

Woensdag 6 januari is het naaicafé van start gegaan. Reserveer 20 januari alvast want dan bent u opnieuw welkom in ons nieuwe naai- en breicafé. Elke 2 weken vrije inloop (aanmelden niet nodig) om gezellig te naaien of te breien. Begeleiding aanwezig. Van 10-12.00 uur. Kosten slechts € 4,50 (incl. koffie/thee). Voor vragen: 06-27286710.

 

Nieuwjaarsborrel 

Heeft u het al in uw agenda gezet?

Wij nodigen u graag uit om op 24 januari van 16.00 - 18.00 uur met ons het glas te heffen op een mooie toekomst. De locatie is uiteraard Oudegracht 227, buurthuis In de 3 Krone.

 

Gluren bij de buren

We zijn verheugd dat we dit jaar zijn geselecteerd door Gluren bij de Buren. Dit betekent dat we op 31 januari onze deuren kunnen open zetten voor buurtbewoners om te komen luisteren naar zeer gevarieerde Braziliaanse muziek. Voorstellingen om 13.00 uur, om 14.30 uur en om 16.00 uur. 

 

Open Huis

Wat blijft in 2016 is het Open Huis op  de woensdagmiddag. Na een voorzichtige start in januari 2015 blijkt deze activiteit aan te sluiten bij een behoefte van de buurtbewoners. Buurtgenoten lopen binnen voor een praatje, een spelletje of gewoon een gratis kopje koffie of thee. 

 

Bridgers gevraagd

Elke woensdamiddag zijn er een aantal buurtgenoten die het Open Huis benutten om samen een kaartje te leggen. Er is nog ruimte voor een aantal spelers. Belangstelling? Loop dan even binnen en meld je aan!

 

Voor en door de buurt

Hoewel het buurthuis al 30 jaar bestaat, blijkt de afgelopen twee jaar pas hoe het buurthuis een deel van de binnenstad geworden is. Zonder de hulp van veel vrijwilligers kunnen activiteiten als RestoVanHarte, kledingbeurs, naaicafé of de open-huis-middagen niet bestaan.

We zijn nu op zoek naar een aantal vrijwilligers die ook actief willen meedenken en -doen in de beheergroep. Aanmelden kan door het sturen van een email aan inde3krone@gmail.nl.

15-01-2016

Cheque van het Oranjefonds

Cheque van het Oranjefonds

Ieder jaar reikt het Oranjefonds een Appeltje van Oranje uit. Dit jaar konden organisaties zich aanmelden die op de een of andere manier te maken hadden met zelfbeheer. Dit thema paste prima bij ons buurthuis.

 

In december hebben buurtgenoten al hun stem kunnen uitbrengen. Die stemrondes hebben er toe geleid dat van de 150 inzendingen er door het Oranjefonds 40 zijn geselecteerd om zich te presenteren voor een jury van het Oranjefonds. Buurthuis In de 3 Krone bleek één van de 40!

 

Dus togen Bram den Goede en Lea van Someren vandaag als vertegenwoordiger naar Fort Voordorp, alwaar het Oranjefonds een gehele dag organiseerde rondom de volgende stap in de selectie. Na deze dag zullen er 8 organisaties overblijven en doorgaan naar de volgende ronde.

 

Uiteindelijk is In de 3 Krone niet doorgedrongen tot die volgende ronde. Toch zijn Bram en Lea niet met lege handen naar huis gegaan. Deze inspirerende dag, waar zoveel gelijkgestemden zich hebben voorgesteld, leverde in elk geval veel nieuwe ideeën op. Het Oranjefonds zorgde echter voor een grote verrassing. Alle 40 aanwezigen ontvingen een cheque van € 2.500,=! Dit onverwachte cadeautje is een zeer welkom geschenk!

 

04-02-2016

Kunst zonder beperking

Kunst zonder beperking

Op 12 februari wordt in het buurthuis de 3 Krone een expositie van grafiek door kunstenaars van de Wijde Doelen geopend. De Wijde Doelen is een onderdeel van Reinaerde Zorginstelling voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Hun kunst wordt ‘OutsiderArt’ genoemd.

 

Achtergrond

Het tentoongestelde werk is het resultaat van het werken op een specifieke locatie en binnen een aantal vooraf afgesproken thema's, verspreid over een aantal jaren.

Elk jaar wordt gedurende de maanden september tot en met mei een dag buiten het atelier om de cliënten meer inspiratie te geven en de integratie van hen in de maatschappij te vergroten.

Voor de kunstenaars zijn deze tekensessies belangrijk, zij komen met allerlei aspecten van de maatschappij in aanraking. Kunstenaars met een beperking worden bovendien daardoor ook zichtbaar in de maatschappij. De kwaliteit van het werk is zeer hoog. De kunstwerken zijn naast deze tentoonstelling ook te bezichtigen in het lunchcafé ZiZo aan de Oudegracht en in het atelier aan de Biltstraat 333.

 

Opening tentoonstelling

De opening is op 12 februari a.s. om 16.30 uur.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 30 maart 2016.

Het buurthuis de 3 Krone is gevestigd op de Oudegracht 227. De openstelling voor de tentoonstelling is op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur, zaterdag 6 februari van 13.00 tot 17.00 uur en op 26 februari tijdens het eten met Resto Van Harte.

 

 

09-02-2016

Het tintelt in het buurthuis

Het tintelt in het buurthuis

Toekomst

Na een lange onzekere tijd kan ons buurthuis In de 3 Krone weer met een gerust hart aan de toekomst werken. Er is nu een langetermijn en marktconforme huurovereenkomst gesloten voor het monumentale pand aan de Oudegracht 227. Tijd om de visie, verwoord in de Toekomstnota om te zetten in daden. Tijd dus om de plannen voor de Buurtkamer van de plank te halen en uit te werken.

 

Donateurs

Van buurthuis naar kamer van de buurt. Een ruimte in de wijk waar buurtbewoners graag binnenlopen en waar iedereen zich thuis voelt. Een aanmoedigingsprijs van het Oranjefonds, uitgereikt tijdens de recente competitie voor het Appeltje van Oranje, vormt het startbedrag voor de gewenste verbouwing. Hiervoor zullen echter ook andere fondsen benaderd moeten worden. Daarnaast kan iedere Utrechter een donatie doen en daarmee Kroonjuweel van ons buurthuis worden.

 

Activiteiten en programmering

Om de marktconforme huur te kunnen opbrengen zal het programma van ons buurthuis een juiste mix moeten bevatten tussen gratis activiteiten en betaald aanbod van anderen. Wil u liever de nieuwe folder printen? Klik dan hier>>

 

Vrijwilliger worden?

We kunnen met trots zeggen dat het buurthuis wordt gerund zonder betaalde kracht en met actieve buurtbewoners als vrijwilliger. Zo ook vrijwilliger van het eerste uur Christien. Christien vertelt graag over het buurthuis:

"Het buurthuis 'In de 3 Krone' is een prachtig pand aan de Oudegracht. Sinds het in eigen  beheer is, zijn er meer activiteiten en is het meer actief op de buurt (zuidelijke binnenstad) gericht. Maar ook voor mensen buiten het centrum, kortom voor jong en oud.

In de 3 Krone is er voor iedereen. Dat spreekt me aan, de openheid naar de ander. Het gevoel geven, dat mensen zich welkom voelen. Daar wil ik graag aan meewerken. Er is veel te doen in de stad qua horeca, winkelend publiek, festivals, commercie, toeristen.... Maar het buurthuis heeft zijn eigen betekenis en sfeer, het is er prettig toeven. Ik woon sinds 1972 in de buurt en ik vind In de 3 Krone een prachtige vertrouwde plek, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten!

De diners met thema samen met Resto van Harte vind ik ook fantastisch !"

 

Het buurthuis bruist weer als vanouds met een vol programma en veel activiteiten. Om de huidige vrijwilligers niet te zwaar te belasten (vrijwilligerswerk moet jou ook energie geven!) zijn we op zoek naar mensen die taken op zich willen nemen. Het buurthuis zet buurtbewoners graag in op taken waar ze goed in zijn. Hebt u twee rechter handen? Vindt u het leuk om iets te organiseren? Kom dan een keer kijken hoe alles reilt en zeilt? Meld je dan aan>>

 

Tentoonstelling 'Kunst zonder beperking'

Op 12 februari wordt in het buurthuis de 3 Krone een expositie van grafiek door kunstenaars van de Wijde Doelen geopend. De Wijde Doelen is een onderdeel van Reinaerde Zorginstelling voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Hun kunst wordt ‘OutsiderArt’ genoemd. Lees verder>>

 

 

 

 

03-03-2016

Leefbaarheidsbudget betaalt mee aan buurtdiners

Leefbaarheidsbudget betaalt mee aan buurtdiners

Ook dit jaar heeft de gemeente Utrecht weer geld beschikbaar gesteld uit het leefbaarheidsbudget om het maandelijkse buurtdiner te kunnen organiseren. Samen met Resto van Harte uiteraard. Het staat garant voor een goede maaltijd in een gezellige ambiance met bewoners uit de buurt.

24-04-2016

The biggest pineapple (and the smallest), expositie Astrid Nubé

The biggest pineapple  (and the smallest), expositie Astrid Nubé

Schilderijen en keramiek van Astrid Nubé

 

Opening 30 april 16:00 – 19:00 in In de 3 Krone, Oudegracht 227, Utrecht

 

Astrid Nubé (Culemborg 1987) is een veelzijdig kunstenaar. Na haar opleiding voor restauratie- en decoratieschilder heeft ze de opleiding Hogeschool van de Kunsten in Utrecht afgerond. Na haar studies is ze zich verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van klei. Dit materiaal geeft haar de mogelijkheid haar ideeën verder uit te werken. Verder werkt ze graag met stof, bij het ontwerpen en maken van kleding en tassen. Haar veelzijdigheid blijkt ook uit haar werk met hout door de prachte bewerkingsmogelijkheden die de structuur van hout in zich heeft.

De expositie in In de 3 Krone richt zich vooral op klei, een materiaal dat zichzelf blijft vernieuwen, deze grondstof zal nooit opraken. Na het maken van een vorm bepalen de stooktechniek, aanbrengtechniek en receptuur van de glazuur hoe het werk eruit komt te zien.

Na haar studie krijgt Nubé de behoefte een groot werk te creëren. Een project zonder deadline. Zo komt zij op het idee om een ananas te maken van 1 meter hoog. De glazuren op de objecten zijn een manier van afwerking die telkens weer een ander effect geven. Een kleurrijke verzameling.

De expositie is te bezichtigen tot 28 mei 2016.

08-07-2016

Nieuwsbrief juli 2016

Zomervakantie

 

 

 

 

 

Vanaf donderdag 7 juli is er een paar weken geen Open Huis op woensdagmiddag. En hoewel de vrijwilligers van een welverdiende vakantie gaan genieten, is het buurthuis niet helemaal gesloten. Zo kun je gewoon gezellig komen eten tijdens het buurtdiner en zijn de deuren open voor de kledingbeurs.

Vanaf 24 augustus zijn we weer op volle sterkte en ben je natuurlijk weer iedere woensdagmiddag van harte welkom en loop je binnen voor een kopje koffie of thee en een praatje.

 

Buurtdiner

 

 

 

 

 

Er is in de zomermaanden weliswaar geen Resto VanHarte in Buurthuis In de 3 Krone, maar we hebben een alternatief gevonden en organiseren zelf 2x een driegangendiner op vrijdagavond.

 

U bent welkom op vrijdag 22 juli en vrijdag 26 augustus. Aanvang 18:00 uur, inloop vanaf 17:30 uur. Kosten €8,- per persoon, graag contant afrekenen. Wilt u meeëten, dan graag even een mailtje sturen met de datum, het aantal personen en eventuele dieetwensen.

 

We kunnen ook nog hulp gebruiken bij het koken en tafel dekken, meer info en aanmelden bij Ellen Hakkaart, tel. 06-26884240 of mail naar ellenhakkaart@gmail.com

 

 Kledingbeurs

 

 

 

 

 

Op elke 1e zaterdag van de maand. 

Tijdens de zomermaanden op zaterdag 6 augustus en 3 september van 13.00 tot 17.00 uur

Een tafel huren? € 5,- alles kan verkocht worden.
Loop gerust binnen: koffie, thee en fris gratis. Inlichtingen: 06-26884240
Gratis entree.

 

Donateur worden

Draagt u het buurthuis een warm hart toe?  Wilt u meegroeien met In de 3 Krone? Dan is uw hulp in de vorm van een financiële bijdrage zeer welkom. Of u nu maandelijks bijvoorbeeld € 1,= euro stort of een eenmalige donatie doet. Elke bijdrage is welkom. U kunt overmaken naar rekeningnummer NL72 TRIO 0197661947 ten name van Stichting In de 3 Krone. Als donateur bent u een kroonjuweel en krijgt u een uitnodiging voor de speciale jaarlijkse bijeenkomst. Uiteraard ontvangt u voortaan de digitale Nieuwsbrief van In de 3 Krone. Zie verder>>>

 

 

Het bestuur van In de 3 Krone wenst alle buurtgenoten een fijne zomervakantie toe en we hopen iedereen eind augustus weer net zo enthousiast terug te zien.

26-08-2016

Nieuwsbrief augustus 2016

We gaan weer beginnen!

Uitgerust en ook weer toe aan de daagse regelmaat?

Het buurthuis In de 3 Krone is er klaar voor.

 

Elke woensdag is er natuurlijk weer Open Huis van 15-17.00 uur. Loop binnen voor een gratis kopje koffie of thee, voor een spelletje of voor het lezen van een krantje. Altijd gezellig.

 

Wil je meeëten met het buurtdiner. Het kan weer op 26 augustus. Aanmelden via een email naar ellenhakkaart@gmail.com.

 

Wist u dat

- er nog een paar plaatsen zijn in de nieuwe basiscursus Kunstgeschiedenis? De altijd enthousiaste Muriel de Beer leeert u kijken naar kunst. Lees meer>>

- het koor Grachtensmart nog op zoek is naar tenoren? Kom een keer kijken en meld u aan voor de stemtest via info@grachtensmart.nl

 

Wist u dat u vriend kan worden van buurthuis In de 3 Krone? Groei mee met de buurt!

 

Een mooi overzicht van alle activiteiten is te vinden in de najaarbrochure.

Kortom, het buurthuis In de 3 Krone is er weer voor ú!