Nieuws

10-10-2013

Inwoners binnenstad redden zich wel

Inwoners binnenstad redden zich wel

Inwoners van de binnenstad redden zich wel. Met die gedachte besloot de gemeente dat een buurthuis in de binnenstad niet langer noodzakelijk was. De geldkraan ging dicht en in augustus trok beheerder Cumulus Welzijn de deur definitief achter zich dicht. Dit had het einde kunnen betekenen van het buurthuis dat al meer dan twintig jaar bestaat, maar bezoekers en bewoners sloegen de handen ineen. De stichting In de 3 Krone zag het levenslicht en het monumentale pand aan de Oudegracht onderging een naamsverandering. „De drie Krone waren er altijd al, die zijn namelijk vereeuwigd in een gevelsteen aan de voorkant; vertelt initiatiefnemer Bram de Goede.

De 64-jarige voormalig directeur van Theater Kikker heeft wel wat ervaring met het runnen van een bedrijf, maar moest toch even wennen aan een buurthuis. „Vanaf maandagochtend 9 uur begint het te draaien. Van een yoga les, tot de laatste AA groep die de week zondags afsluit. We doen dit er allemaal bij in onze vrije tijd, dat is toch wat anders dan wanner het je fulltime baan is." Waar Cumulus beschikte over een schoonmaakploeg en een coördinator moet de stichting het vrijwel helemaal zelf en zonder budget doen. „Er is weinig te besteden. Dat betekent dat we zo efficiënt mogelijk moeten werken. We besparen veel door helemaal op vrijwilligers te draaien. Het zou mooi zijn als de ruimtes meer verhuurd werden, er moet nog wel wat bij komen." De nieuwe stichting kreeg wel een zakcentje van de gemeente: „Een soort startsubsidie. Misschien omdat we in de toekomst als voorbeeld kunnen dienen voor andere buurthuizen die het zonder financiële steun moeten gaan doen. Dat zullen er steeds meer zijn." Waar Buurthuis Oudegracht voornamelijk werd bezocht door ouderen, wil In de 3 Krone de jongeren er meer bij gaan betrekken. „We willen mensen weer Verbinden. Rijke armen, of arme rijken en uiteindelijk ook jongeren. Dat zal niet direct lukken, maar het moet weer een plek voor iedereen worden."

 

Actiever

De Goede erkent dat dit in het verleden niet altijd het geval was. „Het had allemaal wel wat actiever gemogen, meer voor de buurt. Dat had de gemeente eigenlijk wel goed gezien. Maar daar gaan we nu hard aan werken. We willen laten zien dat de binnenstad niet zonder buurthuis kan." Morgen wordt de eerste stap gezet. Tijdens een feestelijke opening moet het buurthuis zichzelf weer echt op de kaart zetten. Demonstraties, lezingen, Indische hapjes en een drankje moeten de buurt laten zien waarom In de 3 Krone meerwaarde heeft. We voeren propaganda, niet alleen voor onszelf maar ook voor onze huurders. We hopen ook dat er misschien nog wat nieuwe ideeën ontstaan. En we zijn ook nog hard op zoek naar een klusjesman. Ik ben zelf best handig, maar dan blijft er nog minder tijd over voor de organisatie."

 

Tekst en foto van AD d.d. 23-9-2013