Digitaal buurthuis

Digitaal buurthuis

Het is september 2013 als Kabinet Rutte-II in de troonrede het begrip participatiemaatschappij introduceert. Vanwege stijgende kosten wil de overheid de verzorgingsstaat beperken en probeert zij steeds meer taken aan de individuele burger over te dragen. Anderzijds wordt aangenomen dat de burger zelf ook minder bemoeienis van de overheid verwacht of nodig heeft.

Dat de overheid in deze slag is doorgeslagen moge duidelijk zijn aan de schreeuwende tekorten in zorg en onderwijs, schrijnende zorgverleners-verhalen en de wachtlijsten.

 

Hoewel niet alles 'van onderaf' geïnitieerd en geregeld kan worden, zijn er toch ook een aantal positieve dingen aan te wijzen.

Allereerst natuurlijk de oprichting van stichting In de 3 Krone zelf: een initiatief van actieve buurtbewoners die het buurthuis Oudegracht van de ondergang hebben gered. Met veel inzet van vrijwilligers draait het buurthuis In de 3 Krone als nooit tevoren.

 

Als tweede de komst van het digitale buurthuis WijkConnect. Nu zijn we in gesprek met Anne Pols, mede-initiator van dit platform. Het digitale buurthuis WijkConnect biedt een aantal aanvullende mogelijkheden, vertelt Anne enthousiast. Naast de goedgevulde en overzichtelijke agenda waar je met name de kleinere buurtinitiatieven kunt vinden (grote evenementen krijgen via media al voldoende publiciteit) ontstaan er via het prikbord voorzichtig contacten en vinden buurtbewoners elkaar voor buurthulp. Anne benadrukt dat het hierbij zeker niet om de vervanging van (thuis)zorg gaat.

Je hangt uit het 'digitale' raam en je bent weer op de hoogte van het nieuws in de wijk. Ze heeft ook gehoord dat men het aanmelden op de site lastig vindt, maar daar zijn goede gronden voor, aldus Anne. Dit voorkomt namelijk dat buitenstaanders op de site rondsnuffelen. En WijkConnect voorkomt hiermee dat jouw gegevens bij derden terecht komen. Je privacy is gegarandeerd en het is aan jou wat en hoeveel je over jezelf op de site plaatst.

Loop anders op woensdagmiddag een keer binnen in In de 3 Krone, het fysieke buurthuis, en laat je uitleggen hoe WijkConnect werkt.

 

Ontdek de wijk en leer je buren kennen, ga naar WijkConnect Utrecht Binnenstad en meld je aan!